Medine Havalimanı Cami Panorama

Panorama

Panorama

Fiziksel anlamdaki bir alanın geniş açıyla herhangi bir görünümüdür. Boyama, çizim, fotoğraf, film / video veya üç boyutlu bir modelde uygulanabilir. Ayrıca, hareketli resim terimi (pan, pannig, panama; kamerayı döndürerek elde edilen görüntü) panoramadan türetilmiştir.

Kelime aslında İrlandalı ressam Robert Barker tarafından Edinburgh’un panoramik resimlerini tanımlamak için icat edilmiştir. Silindirik bir yüzeye gösterilen resimler, silindirin içinden incelenmiştir. Bu çalışmalar 1792 yılında Londra’da panorama adıyla sergilendi. Büyük boyutlu panoramaları sergilemek amacıyla inşa edilen yapılara panoramik yapılar denir. Silindir biçiminde olan ve ışığı üstten alan bu yapılarda, resim tüm düşey yüzeyleri kesiksiz olarak kaplar ve silindirin tabanında bulunan yükseltilmiş bir platformdan seyredilirdi. Bu türden ilk gösteri 1799’da Paris’te R. Fulton tarafından yapılmıştır. Panorama yapılarında genellikle doğal görüntüler ve savaş sahneleri sergilenirdi. 19. yüzyılda, panoramik resim ve modeller, manzara ve tarihi olayları temsil etmenin popüler bir yoluydu.

Kaynak: Wikipedia

Yani, normalde tek karede çekilmesi imkansıza yakın olan resimleri parça parça çekerek çeşitli yollarla birleştirip kendimiz oluşturunca işte buradaki gibi çalışmalar ortaya çıkıyor:

Resimlerin boyutları sayfaya sığmaları için küçültülmüştür ama üstlerine tıklayarak tam boyutlu halinde görebilirsiniz.

Panorama denilince yatay olarak çok geniş fotoğraflar aklımıza gelir. Halbuki iki fotoğrafı üst üste çekerek de panorama oluşturabilirsiniz. Aşağıdaki örnekte tek karede çekemediğim gökdeleni iki fotoğraf olarak çekip bilgisayarda birleştirmiştim.

Boston Trinity Church
Boston Trinity Church kısaca Boston klisesi 😛

Not: Resimlerin boyutları biraz büyük olabilir. Kotanıza vereceği rahatsızlıktan ötürü özür dilerim.

Chicago’daki Sears Tower’ın 103. katından Chicago manzarası. Büyük hâli için resme tıklayınız.

Chicago City Panorama View from Sears Tower

Empire States binasının sadece çatı bölümü, bu panoramanın resimleri 26x optik zoom ile yakınlaşarak çekilmiştir.

Empire States Antenna
Empire States Anten

 

Şimdi de Empire States binasının tepesinden Manhattan adası, yani kısaca New York merkez 😛

Manhattan Adası - I Love New York
Manhattan Adası – I Love New York

Modelliği için ablama teşekkürler :):)

ABD ve Kanada'nın arasında bulunan bu mükemmel şelale Kuzey Amerika'nın en büyük şelalesidir.
ABD ve Kanada’nın arasında bulunan bu mükemmel şelale Kuzey Amerika’nın en büyük şelalesidir.

 

Panorama nasıl yapılır?

Panorama şeklinde fotoğraflar çıkarabilmek için ya elinizde bu işi otomatik olarak yapabilecek bir makine ya da tek tek çektiğiniz fotoğrafları birleştireceğiniz bir bilgisayar programı gerekmektedir. Yeni model şipşak kameraların çoğunda panorama özelliği bulunmaktadır. Neredeyse herkesinde elinde bulunan akıllı telefonlar dâhi bu işi kolayca yapabilmektedir. Ama ne düşük ışık performansı açısından ne de fotoğrafın çözünürlüğü açısından profesyonel bir fotoğraf makinesinin yerini alamazlar.

Aşağıda çektiğim 5 fotoğrafın ham hallerini görebilirsiniz.

 

Madinah Airport Mosque Panorama Workshop
Madinah Airport Mosque Panorama Workshop

 

Bu fotoğrafları kullanacağınız panorama birleştirme programına atıp otomatik olarak işlemden geçirdiğinizde ise aşağıdaki gibi bir sonuç ortaya çıkıyor:

Madinah Airport Mosque Panorama Result
Madinah Airport Mosque Panorama Result

Gelelim bu işin püf noktalarına.

  • Panoramada en önemli faktör, fotoğrafları çekerken bir önceki fotoğrafın en az %20-25’inin bir sonraki karede de olduğundan emin olmaktır. Böylece kullandığınız program iki fotoğraf arasındaki benzer noktaları birbirine bağlayıp fotoğrafları birleştirebilir.
  • Mümkün olduğunca uzaktaki objeleri çekin. Panorama çok yakınınızdaki objeler için ideal değildir. Yakında bir obje olduğunda iki fotoğraf arasındaki bozulma farkı uzaktaki bir objeye göre daha fazla olacaktır. Örneğin yakındaki bir direk ilk fotoğrafta sağa yatık, ortadaki fotoğrafta düz ve sağdaki fotoğrafta sola yatık çıkabilir. Programınız aynı cismi farklı açılarda gördüğü zaman her birini ayrı obje olarak algılayıp son fotoğrafta istemediğiniz sonuçlar ortaya çıkarabilir.
  • Panorama için fotoğraflarınızı çekerken, vücudunuz değil kameranızın lensinin ucu sabit nokta olmalıdır. Yani vücudunuz sabitken kamerayı etrafınızda döndürmek yerine, sizin kamera etrafında dönmeniz gerekmektedir.

 

Yorumlar

yorum

Comments

“Panorama” için bir cevap

  1. Remziye KINIK

    Vavv… demekten kendimi alamadım:) ellerine sağlık çok güzel olmuş hepsi .

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.